Máte problém s lepkom, no nechcete sa obmedzovať? Naučte sa, po akých potravinách siahnuť
Na začiatku si povedzme, čo vlastne lepok je. Poznať ho môžete aj pod označením glutén, pričom ide o proteín prirodzene sa nachádzajúci vo viacerých druhoch obilnín. Čiže zjednodušene povedané, ak nejete lepok, nejete klasické pečivo, cestoviny či sladkosti.
Sústreďte sa na to, čo jesť môžete, nie na to, čo jesť nemôžete
Veľa ľudí po zistení, že nemôžu jesť lepok, prepadá zúfalstvu a strachu z toho, že nebudú môcť skoro nič jesť. Lepšie je ale ísť na to z opačného konca, a teda zistiť si, aké sú na trhu bezlepkové potraviny a sústrediť sa na to, čo jesť môžete. Vďaka tomu zistíte, že ponuka je skutočne pestrá a alternatívy existujú takmer na každú potravinu.
- Pohánka – pohánka je takzvaná pseudoobilnina, teda obilnina, ktorá neobsahuje lepok. Ide o skvelú potravinu, ktorá vám do tela pomôže dostať množstvo vlákniny, vitamínov aj minerálov. Existujú rôzne výrobky z pohánky, napríklad kaše, múka či cestoviny. Na chuť pohánky sa dá zvyknúť, niekto ju dokonca vyhľadáva.
- Quinoa – taktiež ide o pseudoobilninu, ktorá je u nás stále pomerne neznáma, aj keď si postupne nachádza miesto v jedálničkoch. Pre náš organizmus je veľmi prospešná, zároveň je skvelým zdrojom bielkovín.
- Ryža – že ryža sa dá jesť len ako príloha? Omyl, ryžové produkty sú skvelou alternatívou k tým z klasickej múky. Určite oceníte ryžové cestoviny, kaše či múky.
- Strukoviny – tie by vo vašom jedálničku rozhodne nemali chýbať. Sú skvelým zdrojom vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov. Skúste napríklad zdravé cestoviny, ktorých základom je práve cícer či červená šošovica.
To sú len niektoré z možností, čím sa dá nahradiť lepok. Najlepšie spravíte, ak si sadnete za počítač a spravíte si prehľad o tom, čo ponúkajú internetové obchody. Ich portfólio výrobkov je totiž oveľa širšie ako v kamenných prevádzkach. Ak natrafíte na e-shop, v ktorom zoženie bezlepkové múky, cestoviny, kaše, zmesi na palacinky či halušky, sladkosti, pečivo či müsli, máte vyhraté.