Zistili sme: Aký olej je ten najzdravší?
Olivový olej
Podľa expertov je olivový olej najzdravší na používanie pri varení. Podmienkou je, aby bol extra panenský. Práve ten nie je príliš spracovaný a rafinovaný. Extra panenský olivový olej obsahuje veľké množstvo mononenasýtených tukov a niektoré polynenasýtené mastné kyseliny.
Mnohé štúdie ho spájajú s kladnými účinkami pre zdravie vášho srdca. Olivový olej má relatívne nižší bod dymu v porovnaní s inými olejmi, takže je najlepší na varenie pri nízkej a strednej teplote. Keďže ide o najzdravší olej, ľudia si ho radi dávajú do šalátov, niekto do latte a iný zase do dresingu. Flexibilita sa olivovému oleju nezaprie. Ak máte reštauráciu, využite zber použitého kuchynského oleja pre reštaurácie.
Kokosový olej
Kokosovému oleju by ste sa mali buď vyhnúť, alebo ho prijať len s mierou. Hlavným bodom konfliktu je vysoký obsah nasýtených tukov. Na rozdiel od iných rastlinných olejov je kokosový olej predovšetkým nasýtený tuk. Koncentrovaný zdroj nasýtených tukov je zakázaný pre zdravie, ale niektorí odborníci tvrdia, že nahradenie potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov zdravšími možnosťami môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi.
Nie všetky nasýtené tuky sú pre ľudí zlé. Všeobecne povedané, okolo kokosových produktov je veľa rečí, ktoré nie sú podporované zdravou vedou. To neznamená, že z tohto oleja vám bude zle, ale nepreháňajte to. Naše telá potrebujú nasýtený tuk, nie vo veľkom množstve. Pokiaľ neviete čo s prebytočným olejom, existujú nádoby na kuchynský olej.