Niekoľko zvykov, vďaka ktorým bude vaše varenie ekologickejšie a lacnejšie
Rozpočet je veľakrát ten najúčinnejší motivátor pri pokusoch o vedenie ekologického spôsobu života. Ľahšie sa nám praktizujú návyky, pri ktorým vieme, že nám vďaka nim zostane nejaké to euro v peňaženke navyše. Stačí sa pozrieť na množstvo ľudí, ktoré separuje odpad a porovnať to s časťou populácie, ktorá šetrí elektrinu. V tomto článku si predstavíme zopár zvykov, ktoré prospejú našej planéte a niečo nám aj pomôžu ušetriť.
Plánovanie je kľúčové
Bez plánovania sa človek nezaobíde skoro v žiadnej oblasti života. V kuchyni tomu nie je inak. Je dôležité udržiavať si prehľad o potravinách, ktoré máme doma k dispozícii. Na základe toho sme potom schopní rýchlo zostaviť presný zoznam vecí, ktoré potrebujeme kúpiť. Dodržiavaním tohto zoznamu sa vyvarujeme impulzívnej kúpe položiek, ktoré nepotrebujeme alebo ich máme doma, len zostali zapadnuté mimo náš zrak.
Majte všetko na očiach
Tento bod úzko súvisí s predchádzajúcim. Nezatláčajme potraviny hlboko do políc chladničky či skriniek. Najmä, ak sa blíži ich dátum spotreby. Namiesto toho ich uložme do priesvitných nádob s viditeľne napísaným dátumom exspirácie. Nielenže sa tak vyhneme plytvaniu, ale aj predídeme nepríjemnému prekvapeniu vo forme niekoľko mesiacov starých plesnivých zbytkov.
Staré známe triedenie odpadu
Zvyškov, ktoré sa už nedajú na nič využiť je treba sa zbaviť. Nestačí ich však len vyhodiť do koša spolu s ostatným odpadom. Ideálne je ich skompostovať. Separovať sa dá všetok kuchynský odpad. Dokonca aj prepálený olej. Zber kuchynského oleja sa postupne dostáva do povedomia populácie. Na separovanie oleja slúžia nádoby na kuchynský olej, ktoré si je možné prenajať. Pýtate sa, ako nám tento bod pomôže ušetriť? Nevylievaním oleja do kanalizácie sa výrazne zníži potreba čistiť potrubie, čo vie urobiť škrt cez rozpočet.