Najlepší kuchynský pomocník, bez ktorého sa nezaobíde ani ten najlepší odborník
Doba sa mení a spolu s otvorenými hranicami sa nerozmáha len cestovanie, ale aj naše chuťové poháriky. Sme na prípravu chutných pokrmov a jedál náročnejší a hodnotenie kvality potravín a jednotlivých surovín skeptickejší.
Avšak, kvalita našej stravy nezávisí len od toho, z čoho ju pripravujeme, ale aj spôsobu, akým ju spracujeme. Preto je aj výber a použitie správneho noža pri príprave jedál veľmi dôležitý.
Poďte sa spolu s nami preto pozrieť na dôležité fakty, ktoré by vám mohli pomôcť pri výbere správnej kuchynskej sady nožov.
Typ noža
Aby ste sa mohli do chutného domáceho chlebíka dobrým nožom poriadne zarezať, bez toho, aby sa zdeformoval, je nutné si vybrať na tento účel správny typ noža. Platí to pri každej jednej potravine. Mäso, zelenina a ovocie, pečivo a rôzne iné spracované polotovary je možné čo najlepšie upraviť len s použitím konkrétneho noža.
Typ noža sa líši v tvare čepele, jej ostria a veľkosti. Čím väčšia profesionálka z vás v kuchyni je, tým viac by ste si mali dávať pozor na jeho správny typ.
Výber brúsneho kameňa
Tak ako človek nedokáže fungovať bez dlhodobého kvalitného spánku, tak vám neposlúži nôž bez dobrého ostria. Jeho kvalita závisí od starostlivosti a používania tohto kuchynského náradia, ale aj použitého brúsneho kameňa.
Dobrý brúsny kameň by mal obsahovať správne kamene zrnitosti, ktoré sa postarajú o vždy ostrú čepeľ noža bez najmenších problémov a veľkej námahy. Samozrejme, závisí tiež od jej kvality. Tak si nezabudnite v špecializovanom obchode na internete takýto kvalitný brúsny kameň vybrať a budete spokojní s prácou noža a pokrmami, ktoré vám pripraví.
Rukoväť
Aby bola práca s nožom nielen pohodlná, ale aj bezpečná, mali by ste si dať pri jeho výbere záležať aj na rukoväti. Jej tvar, materiál a veľkosť zaisťujú nožom predsa pohodlie, komfort a správne použitie. Investícia do lepších modelov sa rozhodne cení, pretože vám vydržia oveľa dlhšie a budú pri používaní aj bezpečné.