Kotlina ešte nepovedala posledné slovo
Na prvý pohľad sa zdá, že doba, keď gurmánskym hodom v exteriéri panovala zabíjačková kotlina, okolo ktorej sa hrčili nedočkavci, čakajúci na škvarky, jaternice, či zabíjačkovú kašu, je už dávno preč. Predaje nás presviedčajú o opaku.
Na prvý pohľad sa zdá, že variče a záhradné grily už naplno ovládli trh. Ale nie je to tak.
Hoci je napríklad plynový varič prenosnejší a záhradný gril zasa luxusnejší, kotlina má niektoré nesporné výhody.
Kotlina je totiž veľmi univerzálna. Dá sa ľahko rozložiť a prenášať, pričom nehrozí veľké nebezpečnstvo poškodenia. V kotline sa dajú variť lahodné pokrmy, dá sa však využiť aj na varenie pre hospodárske zvieratá. Skrátka, buď v kotline varíte prasa alebo pre prasa.
Okrem toho je kotlina mimoriadne jednoduchá. Na jej údržbu a opravu netreba ani ten povestný skrutkovač a kliešte.
O tom, že kotlina je stále obľúbená, svedčí aj sortiment kotlín. V prvom rade sa dá kúpiť v rôznych veľkostiach od priemeru 36 centimetrov do priemeru 58 centimetrov. Takto veľká kotlina je určená na 80 a 100-litrové kotly. Taký objem veru varič-dvojplatnička nezvládne.
Jednoduchosť je v prípade kotliny spojená s jednoduchými materiálmi. Základom je vždy oceľový plech – tenký alebo hrubostenný, obyčajný alebo nerezový, prípadne smaltovaný.
Jednoduchá je aj obsluha. Stačí kotlinu postaviť na miesto, založiť komín, vložiť kotol správneho priemeru a hurá. Môže sa zakladať oheň pod kotlom.
O zabíjačkových špecialitách sme už hovorili. Znalci hovoria, že ani ten najlepší guláš sa nevyrovná kotlíkovému a najlepší slivkový lekvár sa varí tiež len v kotli. Dôvodom je zrejme pomer plochy kotla k objemu, ktorý je veľmi malý, približujúci sa polguli. Skrátka, obsah kotla sa zohrieva zo všetkých strán – samozrejme okrem hornej. A to má blahodarný vplyv na chuť výsledného produktu.
Takže časy, keď sa chasa zhromažďovala okolo pariacej sa kotliny, aby sa zohriala a nakŕmila, ešte zďaleka nepatria do minulosti.